Ana Sayfaya Geri Dön

Excel’in Diğer Sayfası

 

Excel'i Başlatmak
Excel'i başlatmanın bir çok yöntemi vardır. Bunlardan en kullanışlı olan BAŞLAT/ PROGRAMLAR / MS Excel yoludur. Bir diğeri, Hızlı Başlat menüsüne almış olduğumuz ikona tıklamaktır. Hangi yol seçilirse seçilsin Excel hızla başlatılacaktır.

 

Yazı tipi, Yazı tipi Boyutu ve Sayfa Sayılarını Değiştirmek
Excel Programını başlattığımızda, Excel yeni bir Çalışma Kitabı ile açılacaktır. Bu yeni çalışma kitabının kendisine ait özellikleri bulunmaktadır. Yazı tipi kutusunda "Arial Tur", Yazı tipi Boyutu olarak da 10 punto olduğunu göreceğiz. Her açılan yeni kitapta 3 adet sayfa sekmesi bulunacaktır. Bu sayfa sekmelerini artırmak tamamen bizim elimizde. Yani Excel'i her açtığımızda, sayfa sekmelerini ne kadar istersek o kadar ayarlayabiliriz. Şimdi yukarıda saydığımız 3 özelliği değiştirelim. Araçlar/Seçenekler/Genel sayfa sekmesini tıklayalım. Yeni çalışma kitabındaki sayfa sayısını 10 olarak, yazı tipini Verdana ve yazı tipi boyutunu da 9 olarak değiştirelim. Tamam düğmesine tıkladığımız da ekrana "Standart yazı tipinde yaptığınız değişikliklerin etkili olması için Microsoft Excel'den çıkmalı sonra da programı yeniden başlatmalısınız." Uyarı penceresi gelecektir. Tamam düğmesine tıklayıp Excel'i kapatıyoruz. Daha sonra Excel'i tekrar başlatıyoruz. Excel'i tekrar başlattığımızda yazı tipinin Verdana, yazı tipi boyutunun 10 punto ve sayfa sayısının da 10 adet olduğunu göreceksiniz.

 

Bir Dosyayı Kaydetmek ve Kaydedilmiş Bir Dosyayı Açmak
Excel'i başlattığımız, ekrana boş bir çalışma sayfası gelecektir ve Excel'de kendisine isim verilmediği müddetçe bu çalışma sayfalarının bulunduğu Çalışma kitaplarına kendisi otomatik olarak isim verecektir. Bunlara sıra ile Kitap1.xls, Kitap2.xls, Kitap3.xls isimlerini verecektir. Biz bu kitap isimlerini değiştirip, kendi dilediğimiz bir ismi verebiliyoruz. Bunun için çalışma kitabında küçük değişiklikler yapalım. Yani herhangi bir hücreye dilediğimiz verileri girelim. Bu yaptığımız değişiklikleri kaydetmek istediğimizde ya DOSYA menüsünden KAYDET komutunu tıklayacağız, yada Standart Araç Çubuğundaki KAYDET ikonuna tıklayacağız. Tıklamayı gerçekleştirdiğimizde ekrana FARKLI KAYDET penceresi gelecektir. Biz dosyaya kendi istediğimiz herhangi bir ismi verebiliriz (pcmagazine.xls). KAYDET düğmesine tıkladığımızda Dosyamızın kendi verdiğimiz isimle kaydedildiğini göreceğiz. Şimdi bu kaydettiğimiz dosyayı kapatalım. Yine DOSYA menüsün den ya AÇ komutuna tıklayacağız, yada Standart Araç Çubuğundan AÇ ikonuna tıklayacağız. Ekrana Aç penceresi gelecektir. Buradan kendi kaydettiğimiz dosyanın ismini buluyoruz, seçiyoruz ve AÇ düğmesine tıklayarak dosyamızın açılmasını sağlıyoruz.

 

Sayfaları bölmek
Uzun veri listeleriyle çalışanlar için bazen verilerin satırlarca aşağı inmesi durumunda hangi sütunun, hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamakta güçlük çekeriz. Bunun için genelde sayfanın sağ tarafında bulunan kaydırma çubuklarını kullanarak Listenin en başına gider ve o sütunun sütun başlığını okuyarak tekrar veriyi yazacağımız satıra iner ve yeni verimizi yazmaya çalışırız. Bu çok zor iştir. Oysa Excel buna da kolaylık getirmiştir. Yapmamız gereken işlem aslında çok basit. Ama bu işlem genelde pek nadir kullanılan Pencere menüsünden gerçekleştirilmektedir. Pencere menüsünden Böl komutunu tıklayalım. Anında ekranın 4 farklı parçaya bölündüğünü göreceğiz. Aslında bu olay iki adet hareketli bölme çubuğundan ibarettir. Biri yatay, diğeri de dikey iki adet bölme çubuğu. İlk olarak, dikey bölme çubuğunu ekrandan kaldıralım. Bunun için fare ile bu çubuğa tıklayıp ekranın sağına doğru sürükleyelim ve ekranın sonuna geldiğimizde farenin sol tuşunu serbest bırakalım. Bu çubuğun kalktığını göreceksiniz.

Şimdi sıra yatay bölme çubuğunu yerleştirmeye geldi. Bunun için fare ile yatay bölme çubuğunu 1. satırın altına doğru sürükleyip bırakalım. Pencere menüsünden Bölmeleri Dondur komutunu tıkladığımızda Yatay bölme çubuğunun ince bir çizgi halinde sabitlendiğini göreceksiniz. Artık işlemlerimizi rahatlıkla yapıp verilerimizi kolayca girebiliriz. Her ne kadar uzun bir listemiz olursa olsun. En üstte bulunan sütun başlığı sabit kalacaktır.

Eğer, bölme işlerini sonlandırmak istiyorsanız yapmanız gereken çok kolay. Pencere menüsünden Bölmeleri Kaldır komutunu tıklamak yeterli olacaktır.

BUL Komutu
Windows işletim sistemini kullanan programların bir çoğunun Düzen menüsünde BUL ve DEĞİŞTİR komutları bulunmaktadır. Excel'de de bu komutlar çok fonksiyoneldir. BUL komutu Excel 2002 ile çok geliştirilmiştir. Mesela Aranan kutusunda "Bursa" kelimesini arayalım. Sonrakini Bul düğmesine tıkladığımızda, ilk Bursa kelimesini C3 hücresinde, ikincisini C4 hücresinde ve diğerini de C10 hücresinde bulmaktadır. Yeni eklenen komutsa Tümünü Bul komutudur. Aranan kutusuna "Bursa" yazıp, Tümünü Bul düğmesine tıkladığımızda, Bul ve Değiştir penceresinin altında bir liste açılır. Bu listede, hangi Kitap'ta (açık olan kitaplar), hangi Sayfa'da, hangi Hücre'de hangi Değer'i aradığımızı ve bu değerin formülünün olup olmadığına, ve bu hücrenin Ad'ının bulunup bulunmadığına dair bir liste belirmektedir. Bu listede istediğimiz hücreye gitmek için, herhangi bir seçeneğe tıklamamız yeterli olacaktır.

 

DEĞİŞTİR ve Kelimeler Arasındaki Boşluğu Kaldır
Bu dersimizde hem Değiştir komutunu öğrenelim, hem de sık sorulan bir soruya cevap bulmaya çalışalım. Bunun için Düzen menüsünden Değiştir Komutunu tıklayalım. Amacımız "Bursa" yazan verileri "Bursa/Osmangazi" olarak değiştirmek olsun. Bunun için Aranan kutusuna "Bursa", Yeni Değer kutusuna da "Bursa/Osmangazi" yazalım. Tümünü Değiştir düğmesine tıklayalım. Ekrana 3 adet değişiklik yapıldığına dair bir mesaj kutusu gelecektir. Tama düğmesine tıkladığımızda, bütün "Bursa" verilerinin "Bursa/Osmangazi" olarak değiştirildiğini görüyoruz.

Şimdi de sıklıkla sorulan bir soruya cevap bulalım. Veritabanımıza dikkat ettiğinizde, bazı kelimelerin, iki kelimeden veya daha çok kelimeden oluştuğunu görüyoruz. Amacımız iki kelime arasındaki boşluğu kaldırmak olsun. Bu işlemi tek tek yapmak çok zordur. Bunun için Düzen menüsünden Değiştir Komutunu tıklayalım. Ekrana Bul ve Değiştir penceresi gelecektir. Aranan kutusuna Klavyedeki en uzun tuş olan SPACE (Boşluk) tuşu ile bir boşluk giriyoruz. Yeni Değer kutusuna ise herhangi bir şey yazmıyoruz. Tümünü Değiştir düğmesine tıkladığımızda, bütün verilerin değiştirildiğini göreceğiz. Veri tabanımızdaki çoklu kelimelerden oluşan verilerin kelimeleri arasında boşluk kalmadı.

 

Hücreleri Otomatik Olarak Doldurmak
Öncelikle herhangi bir hücreye veri girelim. Bu verimizin bulunduğu hücreyi seçelim. Seçili olan hücrenin sağ alt köşesinde küçük bir kutucuk göreceğiz. Faremizi bu kutucuğa yaklaştırdığımızda, Fare imlecimiz büyük artı işaretinde küçük artı işaretine dönüşecektir. Farenin sol tuşunu tıklayarak verimizi aşağıya doğru çektiğimizde, verimiz çektiğimiz hücre kadar çoğalacaktır.

 

Doldur Komutunu Kullanarak Hücreleri Doldurmak
Bir önceki dersimizde hücreyi taşıma kulpundan çekip çoğalttığımızda verilerimizin diğer hücrelere de yazıldığını görmüştük. Aynı işlemin tersi bu verileri kaldıracaktır. Şimdi verimizin yazılı oldu hücreyi de seçerek, çoğaltmak istediğimiz hücre kadar seçimi aşağıya sürükleyelim. Düzen menüsünden Doldur, buradan da Aşağı komutunu tıklayalım. Verilerimizin çoğaldığını göreceğiz.

 

Hücrelerdeki Sayısal Değerleri Ardışık Olarak Çoğaltmak
A1 hücresine sayısal bir değer girelim. Bu sayısal değeri aşağıya doğru çoğalttığımızda, aynı değerin çoğalan bütün hücrelerde tekrar ettiğini göreceğiz. Amacımız sayıların ardışık olarak artmasını sağlamak olsun. Bunun için A1 hücresine 1 ve A2 hücresine de 2 değerini girelim. Daha sonra bu iki hücreyi seçelim ve aşağıya doğru çoğaltalım. Sayılarımızın ardışık olarak arttığını göreceğiz. A2 hücresine 3 girdiğimizde, bu defa sayılarımızın birer aralıklı arttığını göreceğiz. Yani sayılarımız girdiğimiz değer nispetinde ardışık olarak çoğalacaktır.

 

Özel Liste Oluşturmak
A1 hücresine bir ay ismi (Ocak) girelim. Daha sonra bu ismi aşağıya doğru çoğaltalım. Aşağıya doğru çoğalttığımızda ay isminin Ders 12 'de olduğu gibi tekrarlanmadığını, ardışık gelen diğer ay isimlerinin bir alt hücrede tekrarlandığını görüyoruz. Peki Excel bunu nereden biliyor? Aslında Excel bunu bilmiyor. Araçlar menüsünden Seçenekler komutunu tıkladığımızda ekrana Seçenekler penceresi gelecektir. Buradan Özel Listeler sayfa sekmesine geçelim. Burada ay isimlerinin daha önceden girildiğini, hatta bunların kısaltmalarının da girildiğini görüyoruz. Aynı işlemi biz kendimiz yapabilir miyiz? Tabi ki yapabiliriz. Bunun Özel Listeler'e kendi listemizi eklememiz yeterli olacaktır. Liste Girdileri Kutusuna istediğimiz listeyi girmeye başlayalım. Her veri girişini yaptığımızda ENTER tuşuna basarak bir alt satıra geçelim. Böylece Listemizin tamamını girelim. Ekle düğmesine tıkladığımızda, yeni oluşturduğumuz Listenin Özel Listeler Kutusunda yer aldığını görüyoruz. Tamam tuşuna tıklayıp Seçenekler penceresini kapatalım. Şimdi, yeni eklediğimiz listedeki herhangi bir ismi belirlediğimiz bir hücreye girelim. Hücreyi aşağıya yada sağa veya sola çoğalttığımızda, Listemizdeki isimlerin sıralandığını göreceğiz.

Yeni Liste eklemenin bir başka yolu. Hücrelere kendi veri listemizi girelim. Özel Listeler sayfa sekmesini açalım. Fare ile "Listenin alınacağı hücreler" komutunun sağındaki kırmızı ok ikonuna tıklayalım. Sayfamızda yazdığımız hücreleri fare ile seçelim. ENTER tuşuna tıkladığımızda Özel Listeler penceresi tekrar eski boyutunu alacaktır. Şimdi de "Veri Al" düğmesine tıklayalım. Bütün verilerin alındığını ve yeni bir Özel Liste oluştuğunu göreceğiz.

 

Satırdaki Verileri Sütunlara Dönüştürmek
Excel'e girdiğimiz verileri bazen satırlara bazen de sütunlara gireriz. Satırlara girmiş olduğumuz verileri sütunlara dönüştürmek istediğimizde epey sıkıntı yaşarız. Fakat Excel bunun için bize pratik bir yöntem sunmuştur. Sütunlara dönüştürmek istediğimiz verileri seçiyoruz. Bunun için ya Standart Araç çubuğundan kopyala komutunu kullanacağız yada Düzen menüsünden Kopyala komutunu tıklayacağız. Sıra verileri sütunlara dönüştürme işlemine geldi. Bunun için herhangi bir hücre seçelim. Bunu başka bir sayfadaki hücreyi seçerek de yapabiliriz. Yani yapıştıracağımız verilerin aynı sayfada olması gerekmemektedir. Düzen menüsünden Özel Yapıştır komutunu tıklayalım. Ekrana Özel Yapıştır penceresi gelecektir. Pencerenin sağ alt tarafında bulunan "İşlemi tersine çevir" kutusunu onaylıyoruz. Tamam düğmesine tıkladığımızda satırlara girilmiş olan verilerin başka bir yerde sütunlara dönüştüğünü görüyoruz.

 

Verileri Bağ Yapıştırmak
Kopyala-Yapıştır yöntemini hemen hemen herkes bilir. Bir veriyi bir yerden başka bir yere kopyalamak istediğimizde veriyi seçeriz. Kopyala komutunu verdikten sonra yapıştırmak için herhangi bir hücreyi tıklarız. Yapıştır dediğimizde, verilerimiz bir yerden bir başka yere aynı oranda (birebir) aktarılmış olur. Kaynak verilerden 1. veriyi değiştirdiğimizde, hedef verilerde doğal olarak herhangi bir değişiklik olmadığını görürüz. Eğer amacımız, kaynak verilerden herhangi bir veriyi değiştirdiğimiz, yapıştırma işlemini yaptığımız verilerden de bu veriye tekabül eden aynı verinin değişmesi olsun. Bunun için normal kopyala yapıştır yönteminden ziyade özel yapıştır ve bağ yapıştır yöntemini kullanacağız. Bağ yapıştırmak istediğimiz verileri seçelim. Kopyala komutunu verdikten sonra, verilerimizi yapıştırmak istediğimiz hücrelerden ilkini seçiyoruz. Düzen menüsünden Özel Yapıştır komutunu tıklayalım. Ekrana Özel yapıştır penceresi gelecektir. Sol altta bulunan Bağ Yapıştır düğmesini tıkladığımızda Özel Yapıştır penceresi kapatılacak ve verilerimiz yapışmış olacaktır. Şimdi kaynak verilerimizden herhangi birini değiştirelim. Değişimi onayladığımızda, Bağ yapıştırdığımız hedef verilerdeki karşılığının da değiştiğini göreceğiz.

 

 Devrik Dönüşüm
Daha önceki derslerimizde Bağ yapıştırma ve işlemi tersine çevirip yapıştırma konularını görmüştük. Verilerinizi devrik ve bağlı olarak yapıştırmak isteğiniz hücreleri seçin. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var: Kaç adet verinizi yapıştırmak istiyorsanız, o kadar hücre seçmelisiniz. Seçtiğiniz hücrelerin ilkine aşağıdaki formülü yazın.

=DEVRİK_DÖNÜŞÜM(A1:A6)

Şimdi son adıma geldiniz.Burada da dikkat edilmesi gereken bir husus var: formülü yazdıktan sonra CTRL + SHIFT + ENTER tuş kombinasyonuna birlikte anda basmalısınız. böylece işlemi tamamlamış oldunuz. Asıl verilerden herhangi bir tanesini değiştirdiğinizde, Devrik dönüşüm olarak yapıştırdığınız verilerde değişecektir.

 

Hücreleri Açılır Kutu'ya (ComboBox) Dönüştürmek
Hücreleri birer açılır kutu haline getirebimenin uygulanamamasının bir kaç sebebi var. Öncelikle bu önemli sebepleri söyleyelim ve daha sonra nasıl uygulanacağına geçelim.

Veri menüsünden DOĞRULAMA komutunu kullanarak uygulanan bu işlem Excel 8.0 (Excel 97) ile gelen bir uygulama. Elinde şu an Office 95 paketi, dolayısı ile Excel 7.0 (95) bulunan kullanıcılar bu işlemden mahrum kalacaklardır.

Bir de önmeli olduğunu zannetiğimiz husus, bu uygulamaya verilen menü komutunun ilk etapta çok iyi anlaşılamamasından kaynaklanıyor. yani Doğrulama komutu, kullanıcı tarafından pek dikkate alınmıyor ve Yazı denetimi ile karıştırılıyor.

UYGULAMA

Açılır Kutu (Combo Box) içine konulmasını istediğiniz verileri herhangi bir sütuna girin. Eğer bu sütunun daha sonra görünmesini istemiyorsanız, sütun gizle komutunu kullanarak kaynak veriyi gizleyebilirsiniz.

Dikkat!!!...
Kaynak veri listesi, Açılır Kutu haline dönüştüreceğiniz hücrelerin bulunduğu sayfalarda olmalıdır.

Açılır Kutu oluşturacağınız hücreleri seçin. Bu bir tane olabileceği gibi, bin tane hatta daha fazla da olabilir. Bilgisayarınızın belleği ile sınırlı.

Veri menüsünden Doğrulama komutunu tıklayın ve Veri Doğrulama penceresini açın. Bu pencerede bulunan üç adet sayfa sekmesinden ilki olan Ayarlar sekmesinin açık olduğuna dikkat edin. Ayarlar sekmesinde bulunan İzin Verilen açılır kutusuna tıklayın ve buradan Liste seçeneğini seçin. Liste seçeneğini seçer seçmez hemen aşağıda Kaynak Düzenleme kutusu oluşacaktır. Buraya kaynağınızın bulunduğu hücre aralığını girin. Fare ile de seçebilirsiniz.

Bu adımdan sonra Girdi İletisi ve Hata Uyarısı sekmelerine de bir göz atın ve anlamaya çalışın. Kullanıp kullanmama size ait. Daha iyi açıklamalar yapabilirsiniz. Girmeseniz de yine Excel sizin için bir Hata uyarısı mesajı görüntüleyecektir.

Tamam düğmesine tıkladığınızda hücrelerinize ait açılır kutu listesi emrinize amadedir.

 

Veri Formlarını Kullanmak
Excel'de veritabanlarımıza veri girerken, genelde veriyi doğrudan hücrelere yazarız. Ancak Excel bize bu verileri kontrol edebilmemiz için çok güzel bir arayüz form sunmuştur. Bunun için Veri Menüsünden Form komutunu tıklayalım. Ekrana bir Form penceresi gelecektir. Bu From, adını o an bulunduğu sayfa adından almaktadır ve bu form üzerinde üç adet TextBox (Metin Kutusu) bulunmaktadır. Bu metin kutu sayısı, veritabanımızdaki alan adı sayısı ile aynıdır ve isimlerini de buradan almaktadır. Şimdi Form üzerinden veri tabanına yeni bir veri girişi yapalım. Bunun için Yeni Düğmesine tıklıyoruz. Verilerimizi metin kutularına yazıp Yeni düğmesine tıkladığımızda verimizin en son satıra yazıldığını göreceğiz.

 

Veri Formunu Kullanarak Veri Silmek
Bu işlemi birkaç şekilde yapmamız mümkün. Bunlardan bir tanesi, eğer veritabanımızın sağ yada sol kısmında herhangi bir veri yoksa, satırın tamamını seçip, sağ tuş menüsünden çıkan Sil komutuna tıklıyoruz ve seçili olan verinin bulunduğu satırı silmiş oluyoruz. Yada sadece veriyi tamamen seçip, sağ tuş menüsünden sil komutuna tıklıyoruz. Burada 3 adet hücreyi silmek istiyoruz fakat bu hücrelerin yeri boş kalacak, oysa biz bunu istemiyoruz ve hücrelerin yukarı sürüklenmesini istiyoruz. Bunun için pencereden uygun seçeneği seçip Tamam tuşuna tıkladığımızda verilerimiz hem silinecek hem de verilerimiz yukarı satıra ötelenecektir. Aynı işlemi Veri Formundan da gerçekleştirebiliriz. Bunun için veri formunu çalıştırıp. İstediğimiz veriyi seçtikten sonra Sil düğmesine tıklamamız yeterli olacaktır.

 

Metni Sütunlara Bölmek
Bir sütunda verilerimiz bulunsun . Amacımız bu verilerin Ad ve Soyad olan kısımları ayrı ayrı sütunlara bölmek. Burada dikkat etmemiz gereken bir husus var. Eğer bu işlemi otomatik yapmak istiyorsak bir kriterimizin olması gerekiyor. Bu kriterin bütün hücrelerde bulunması gerekiyor. Eğer bu kriterin bulunmadığı bir hücre varsa o hücre gözardı edilecek demektir. Bizim örneğimizde Ad ve Soyad' lar bulunmakta. Burada her isim ve soy isim arasında bir boşluk olduğunu görüyoruz. Bu da bizim kriterimizin "Boşluk" olacağını belirtir. Önce bütün verilerimizi seçiyoruz, Veri menüsünden "Metni Sütunlara Dönüştür…" komutunu tıklıyoruz. Ekrana Metni Sütunlara Çevirme Sihirbazı gelecektir. Bu pencere 3 adımdan oluşmaktadır. İlk adımda bize özgün verilerimizi sunuyor. İleri tuşuna tıklıyoruz. Burada sekme olarak geldiğinde herhangi bir ayraç olmadığı görüyoruz. Oysa bizim, verilerimizdeki temel kriter Boşluk idi. Bunun için Boşluk seçeneğini tıklıyoruz. Veri Öznizleme Ad ve Soyad'ların ayrıldığını görüyoruz. İleri tuşuna tıkladığımızda, bize A1 sütunundan itibaren verileri ayıracağını belirten 3. pencere geliyor. Son komutuna tıkladığımızda Verilerin boşluklardan itibaren sütunlara ayrıldığını görüyoruz

 

Ayrı Sütunlardaki (Hücrelerdeki Verileri Birleştirmek)
Bir önceki dersimizde verileri belirli kriterleri göz önünde bulundurarak sütunlara ayırma işlemini görmüştük. Bu dersimizde de farklı sütunlardaki verileri birleştirme işlemini görelim. Bunun için Excel'in Yerleşik İşlevLer'inden bir işlev kullanacağız. BİRLEŞTİR İşlevi. Verilerimiz şöyle olsun. A sütunun da Ad'lar ve B sütununda da her Ad'a karşılık gelen Soyad'lar bulunsun. Şimdi C1 hücresine aşağıdaki formülü girelim.

=BİRLEŞTİR(A1;B1)

Enter tuşuna basıp formülü onayladığımızda C1 hücresinde "AdSoyad" olarak iki hücrenin birleşmiş olduğunu göreceğiz. Fakat burada dikkat etmemiz gereken bir husus var. "Ad" ve "Soyad" kelimeleri birleştiğinde aradaki boşlukta kalkmış oluyor. Oysa biz verinin "Ad Soyad" olarak birleşmesini istiyoruz. Bunun için C1 deki formülü aşağıdaki gibi değiştirelim.
=BİRLEŞTİR(A1; " " ;B1)

Enter tuşu ile onaylamayı gerçekleştirdiğimizde C1 hücresinde "Ad Soyad" yazıldığını göreceğiz. İstediğimiz olduğuna göre artık yapmamız gereken , C1 hücresindeki formülü diğer hücrelere de çoğaltmak. Eğer formüllerin görünmesini istenmiyorsak. C sütunundaki sonuçların bulunduğu hücreleri seçelim. Kopyala komutunu kullanarak bu seçimi kopyalayalım. Sadece değerleri yapıştırmak istediğimiz hücreyi seçelim. Düzen Menüsünden Özel Yapıştır komutuna tıklayalım. Ekrana Özel Yapıştır penceresi gelecektir. Bu pencereden DEĞERLERİ seçeneğini seçelim ve Tamam tuşuna tıklayalım. Artık yeni yapıştırdığımız değerlerde sadece sonuçlar bulunmaktadır.

 

Tabloları Otomatik Biçimlendirmek
Excel hücrelerinde oluşturduğumuz bir tabloyu biçimlendirmek hayli uğraştırıcıdır. Bunun için bir çok araç kullanırız. Hücreleri veya satırları tek tek seçip, yazı rengini, dolgu rengini, yazının kalın veya italik olup olmayacağını, yazı tipini, yazıtipi boyutu belirlemek uzun zaman alır. Oysa Excel bunun için bize basit ve hazır tablolar içeren Otomatik Biçimlendir komutunu sunmuştur. Bunun için tablomuzu seçiyoruz. Biçim menüsünden Otomatik Biçim komutunu tıklıyoruz. Ekrana Otamatik Biçimlendir penceresi geliyor. Bu pencerede Excel bize 17 adet hazır tablo biçimi sunmuştur. Bunlar Finansal, Renkli, Listeler ve 3B Etiketler olarak adlandırılmıştır. Bunlardan herhangi bir tanesini seçip tamam düğmesine tıkladığımızda Sayfamızdaki tablomuz otomatik olarak biçimlendirilecektir.

 

 Arka Planı Ayarlamak
Excel hücrelerinin varsayılan arka plan renginin beyaz olduğunu biliyoruz. Bu renkleri hücre dolgusundan değiştirmemiz mümkün. Fakat bu dolgu renginin yazıcıdan çıktı aldığınızda kağıdınızda göreceksiniz. Bu bir her zaman istenmeyen bir olaydır. Oysa biz öyle istiyoruz ki hem arka planda güzel bir renk, desen olsun hem de bu renk yada desen yazıcıda çıkmasın. Yazıcıda sadece verilerimiz çıksın. Bunun için Biçim menüsünden Sayfa komutunu, buradan da Arka Planı tıklıyoruz. Ekrana "Sayfa Arka Planı" penceresi gelecektir. Bilgisayarımızın herhangi bir klasörü içerisine yerleştirdiğimiz resimlerden bir tanesini seçiyoruz. Ekle Düğmesine tıkladığımızda Excel'in arka planının 65536 satırının ve 256 sütununun arka plan rengi veya resmi ile dolduğunu görüyoruz. Unutmayın, eğer, bir program hazırlıyorsanız ve arka plan deseni kullanıyorsanız bu olay programın çalışmasını yavaşlatabilir. Sadece küçük tablolarınızda önyüzün güzel görünmesi istediğinizde kullanabilirsiniz. Arka Planı kaldırmak istiyorsanız Biçin menüsünden Sayfa alt menüsünü açın buradan da Arka Planı Sil komutunu tıklayın. Unutmayın her arka plan geçerli olduğu sayfada kullanılmaktadır. Sayfa2 de yaptığınız bir Arka Plan Sayfa3 de bulunmayacaktır.

 

Biçim Boyacısı
Hemen hemen hepimizin gördüğü, fakat çok azımızın kullandığı bir komut da Biçim Boyacısı'dır. Biçim Boyacısı'nın ne işe yaradığını kısaca görelim. Yazmış olduğumuz verileri biçimlendirelim. Gördüğünüz gibi başlık, font boyutu, rengi, dolgu rengi, kenarlık rengi bizim tarafımızdan manuel olarak gerçekleştirilmiştir. Bu hücreye yaptığımız biçimlendirmeyi başka bir hücre de gerçekleştirmek istediğimizde, yapmamız gereken, Biçiminin uygulanacağı hücre yada hücreleri seçip, Biçim Boyacısı ikonuna tıklayalım. Daha sonrada bu biçimin hangi hücre yada hücrelere uygulamasını istiyorsak, o hücreleri seçmemiz yeterli olacaktır.

 

Hücrelere Stil Uygulama
Stil: Adlandırdığınız ve bir küme olarak depoladığınız, yazı tipi, yazı tipi boyutu ve girinti gibi biçimlendirme özellikleri kombinasyonu. Bir stil uyguladığınızda, o stildeki tüm biçimlendirme yönergeleri bir defada uygulanır. Örnek olarak biz yeni bir stil oluşturalım. Biçim menüsünden Stil komutunu tıkladığımızda ekrana Stil Penceresi gelecektir. Değiştir düğmesine tıklayarak kendi stilimizi hazırlayalım. Hücreleri biçimlendir penceresinden istediğimiz biçimlendirmeleri yapalım. Şimdi sıra stil adını vermeye geldi. Stil Adı kutusuna kendi istediğimiz adı yazıp Ekle Düğmesine tıklayalım. Tamam düğmesine tıklayarak sayfaya döndüğümüzde seçili olan hücreye kendi stilimizi aktarmış olduk. Herhangi bir hücreye metin girelim ve bu hücreye sitilimizi uygulayalım. Biçim menüsünden Stil komutunu tıklayalım ve buradan da kendi stilimizi seçip Tamam düğmesine tıklayalım. Gördüğünüz gibi daha önceki tarzda oluşturduğumuz stil yeni hücreye de uygulanmıştır.

 

Sayfa Koruma, Hücre Koruma, Hücre Kilitlerini Kaldırma
Bu ilk etapta çok karışık gibi görünse de mantığını anladığınız zaman kolay olduğunu göreceksiniz. Şunu bilmelisiniz ki, Excel'deki bütün hücreler varsayılan değer olarak kilitlidir. Ama bu kilidi aktif hale getirmek için sayfa koruması yapmalısınız. Şimdi bazı hücrelerin kilidini kaldırıp diğerlerini kilitlemek için aşağıdaki adımları tek tek yapın.

1. Kilidini kaldırmak istediğiniz bütün hücreleri seçin.
2. Hücreler seçili haldeyken BİÇİM menüsünden, HÜCRELER.. komutunu tıklayın.
Ekrana HÜCRELERİ BİÇİMLENDİR penceresi gelecektir.
3. Bu pencerede bulunan KORUMA sayfa sekmesine tıklayın açılsın.
4.En üstte bulunan KİLİTLİ onay kutusundaki onayı kaldırın.
5. Tamam düğmesine tıklayın.

Seçmiş olduğunuz hücrelerin kilidini kaldırdınız, şimdi ise

7. ARAÇLAR menüsünden KORUMA alt menenüsüne tıklayın, Açılan menüden SAYFAYI
KORU komutuna tıklayın.

İşlem bu kadar. Sadece seçmiş olduğunuz hücrelere veri girebilirsiniz.

 

Sayfa İşlemleri:

Sayfanın İsmini Değiştirme: Biçim menüsü / sayfa / yeniden adlandır.

Sayfa seçeneği üzerinde sağ fare tuşu / yeniden adlandır.

 

Sayfayı Silme: Düzen menüsü / sayfayı sil seçeneği.

Sayfa seçeneği üzerinde sağ fare tuşu / sil

 

Sayfa Ekleme: Ekle menüsü / çalışma sayfası ekle.

Sayfa seçeneği üzerinde sağ fare tuşu / ekle

 

Sayfa Kopyalama: Düzen menüsü / sayfayı taşı veya kopyala /kopya oluştur seç / kitap kısmından yeni kitap seç.

Sayfayı Taşıma: Fare imleci sol tuş basılı sürükleme yöntemi ile sırası değiştirilebilir.

 

Tüm Sayfalarda Aynı Anda İşlem: Sayfa seçeneği üzerinde sağ fare tuşu / tüm sayfaları seç seçenği ile aynı anda tüm sayfalarda işlem yapılabilir.

 

Formülün Gizlenmesi
Yazdığınız formülleri başkalarına göstermemek tabi ki en doğal hakkınız. Ama bu işlemi bir türlü gerçekleştiremiyorsanız, ilk etapta biraz karmaşık gibi görünen kesim çözümü aşağıda adım adım takip ediniz.

1. Basit bir tablo oluşturalım. ve bu tablodaki değerleri toplatalım. Yani basit bir formül yazalım. (bu soruyu cevaplarken kullandığım Excel 2002 yani Excel XP ve İngilizce sürümdür.)

2. Formül içeren hücremiz B5 dir. Formülü B5 hücresine yazıp onayladığınızda yukarıdaki şekillerdeki sonuçlarla karşılaşacaksınız. yani B5 hücresindeki formülün Formül Çubugunda görüldüğünü farkedeceksiniz.

3. Şimdi, tekrar formül yazılı olan hücreyi seçili hale getirin.

Burada biz 1 tane hücreye formül girdiğimiz için sadece onu seçili hale getirdik. Siz ne kadar formül girdiğiniz hücre varsa hepsini seçin.

4. Format (Biçim) Menüsünden Cells (Hücreler) komutunu seçin.

5. Ekrana Format Cells (Hücreleri Biçimlendir) penceresi gelecektir.

6. Bu penceredeki Protection (Koruma) sayfa sekmesini seçin.

Bu sayfa sekmesinde iki adet onay kutusu bulunmaktadır. Locked (Kilitli) ve Hidden (Gizli). İşte aradığımız şey burada. Gizli (Hidden) onay kutusunu onaylayın.

7. Ok (Tamam) düğmesine tıklayın ve Excel sayfasına geri dönün.

Şimdi Excel Sayfasına geri döndünüz fakat formülünüz hala görünüyor. İşlem bitmedi.

DİKKAT: Koruma (Locked) ve Gizli (Hidden) olaylarının aktif olmasını istiyorsanız, işlem yapmak istediğiniz Excel sayfasını koruma altına almalısınız.

8. Tools (Araçlar) Menüsünden, Protection (Koruma) alt menüsünü açın. Buradanda Protect Sheet (Sayfa Koruma) komutunu seçin. Sayfanızı koruyun.

9. Sayfanızı koruma altına aldı iseniz, şimdi formül içeren hücrenizin üzerine gelin ve Formül Çubuğuna bakın. Artık formülünüz görünmüyor.

 

Otomatik İşlemler
Daha önceki sürümler Excel otomatik olarak sadece Toplama formülünü yapabiliyordu. Oysa Excel 2002'de TOPLAM, ORTALAMA, SAY, EN BÜYÜK, EN KÜÇÜK gibi diğer bazı işlevlerin formüllerini otomatik olarak yazabilir. Bunun için yapmamız gereken, verilerimizin altındaki hücreye tıklayıp, sonrada Standart Araç çubuğunda bulunan Otomatik Toplam ikonuna tıklamaktır. Excel bizim için seçtiğimiz hücreye =TOPLA(A1:A4) formülünü yazacaktır. Bu formülün içerisinde biz de düzenleme yapabiliriz. Excel sadece "bunları toplayabilir miyim?" diye bize öneri sunmaktadır. Biz istediğimiz değiştirebiliriz. Yani Excel'in önerisini kabul etmeyebiliriz. Fakat Excel'in sunmuş olduğu bu otomatik işlevden faydalanabiliriz. Aynı verilerin ortalamasını aldırabiliriz. Kaç hücrede veri olduğunu görmek istiyorsak SAY komutuna tıklamamız yeterli. Formülün Otomatik olarak yazdırıldığını göreceksiniz.

=BAĞ_DEĞ_SAY(A1:A7)

 

Formül Yazmaya Giriş
Excel'de hücrelere formüller yazdırma işlemlerini adım adım göreceğiz. Basitten zora doğru formüller nasıl gerçekleştirilir bunları anlatacağız. Bir hücreye formül girebilmek için önce hücreye "=" Eşittir İşlecini girmemiz gerekiyor. Eşittir işlecini girdiğimiz zaman Excel bu hücreye bir formülün yazılacağını anlar. A1 hücresine =B1 yazdığımızda, Excel B1 hücresini tanımlar. B1 hücresin de herhangi bir değer olmadığı için A1 hücresi 0 olarak görünmektedir. B1 hücresine 10 değerini girdiğimizde, A1 hücresinde de 10 rakamının olduğunu göreceğiz. Bunun nedeni A1 hücresindeki formülün B1 hücresine eşit olduğunu ifade etmesidir. Formülümüzü biraz daha geliştirelim. A2 hücresine =B1+B2 formülünü girerek A2 hücresinde B1 ve B2 yi toplamak istiyoruz. B2 hücresinde herhangi bir değer girilmediği için, A2 hücresine sadece B1 in değerini yazdı. Çünkü 10+0=10 olacaktır. B2 hücresine 20 değerini girdiğimizde A2 hücresi 10+20=30 olacaktır.

 

Bölme İşlemi
Bölme işlemi diğer işleçlerden biraz farklıdır. İleriki derslerimizde bütün işleçleri anlatacağız.
A1 hücresinde 10
A2 hücresinde 20
A3 hücresinde Ali
A4 hücresi de boş olsun.
C1 hücresine girdiğimiz formül A1'in değerini A2'ye bölsün =A1/A2 formülü onayladığımızda doğal olarak 0,5 sonucunu alacağız. Oysa A1'i A3' bölmek istediğimizde (=A1/A3 yani =10/Ali)#DEĞER! Hatasını verecektir. Bunun nedenini bulmak gayet kolay. A3 deki "Ali" sayısal bir değer değildir. Dolayısı ile Excel bu yanlışlığı hemen fark edecek ve sizin Hata yaptığınızı söyleyecektir. Bu defa C3 hücresine aşağıdaki formülü yazalım.
=A1/A4
Bu defa #SAYI/0! Hatası vermiştir. Bunun nedeni bölme işleminde bir sayının sıfıra bölümüdür. A4 de herhangi bir değer olmadığı için A4 hücresini sıfır olarak kabul etti. Oysa C4 hücresine aşağıdaki formülü yazdığımızda
=A4/A1
sonucu 0 olarak göreceğiz. Bunu açıklayalım.

Matematikte; Bir sayının Sıfıra bölümü Belirsizdir. Sıfırın bir sayıya bölümü ise sıfırdır.

 

İşleçler (Operatörler)
Excel çalışma sayfasında formül yazarken sürekli olarak işleçleri kullanırız. Önce bu işleçler (operatörler) hakkında kısa bir bilgi verelim. Kısaca İşleçleri 3 kategoriye ayırabiliriz.

1. Aritmetiksel İşleçler
2. karşılaştırma İşleçleri
3. Mantıksal İşleçler

Aritmetiksel İşleçler
^ Üs Alma
* Çarpma
/ Bölme
+ Toplama
- Çıkarma
& Birleştirme (Bu işleci Metinsel İşleçler Kategorisi olarak da ayırabiliriz)

Karşılaştırma İşleçleri
= Eşittir
<> Eşit Değildir
< Küçüktür
> Büyüktür
<= Küçük Eşittir
>= Büyük Eşittir

 

Mantıksal İşleçler

Eğer, Ve, Veya, Değil, Yanlış, Doğru gibi ayrılabilen bu işleçler üzerinde de İleri Formül yazılışlarında detaylı olarak duracağız.

 

ÜS Operatörü
Matematikte sık kullanılan Üs operatörüdür. Kendisinden önce gelen sayının, kendisinden sonra gelen sayı miktarınca çarpımına eşittir.

=2*2 sonuç 4 dür.
=2*2*2 sonuç 8 dir.

Şimdi bunları üs operatörü ile yazalım.

=2^2 sonuç 4 dür
=2^3 sonuç 8 dir

Matematikte kullanılırken en önce işleme katılan işleçtir.

 

Çarpma Operatörü
Aritmetik operatörlerdendir. Matematikte kullanılan çarpma operatörünün aynısıdır. Verilen iki yada daha fazla sayıyı birbiri ile çarpar.

=2*2 sonuç 4 dür.
=2*2*2 sonuç 8 dir.
=3*6*5 sonuç 90 dır.

 

Bölme Operatörü
Aritmetik operatörlerdendir. Matematikte kullanılan bölme operatörünün aynısıdır. Verilen ilk sayıyı ikinci sayıya böler.

=12/4 sonuç 3 tür

 

AYRI, AYRI SAYFALARDA DÖRT İŞLEM:

Aynı kitap içinde, sayfa 1’de A1 hücresine 500 yazın. Sayfa 2’nin B1 hücresine; 750 yazın. Sayfa 3’de C1 hücresine;

 

=Sayfa1!A1+Sayfa2!B1

=Sayfa1!A1*Sayfa2!B1

=Sayfa1!A1^Sayfa2!B1

=Sayfa1!A1/Sayfa2!B1

=Sayfa1!A1-Sayfa2!B1

 

 

Mantıksal formüller

 

Eğer (En fazla 7’ye kadar iç içe kullanılabilir.)

=EĞER(ŞART1;”DOĞRU İSE DEĞER”;”YANLIŞ İSE DEĞER”)

Harfli ifade;

=EĞER(E2>89;”A”;EĞER(E2>79;”B”;EĞER(E2>69;”C”;EĞER(E2>59;”D”;EĞER(E2>49;”E”,”F”)))))

 

VE: Verilen şarta göre mutlaka hepsinin olması gerekir.

A1=2, A2=3, A3=4 verin.

Buna göre;

=EĞER(VE(A1=2;A2=3;A3=4);”ŞARTLAR TAMAM”;”ŞARTLAR TAMAM DEĞİL”)

NOT: sayıları değiştirin ve biri dahi yanlış olsa sonuç şartlar tamam değil olacaktır.

 

YADA: Verilen şartlardan biri dahi doğru olsa geçerli olur.

Buna göre;

=EĞER(YADA(A1=2;A2=3;A3=4);”ŞARTLAR YERİNE GELDİ”;”ŞARTLAR YERİNE GELMEDİ”)

NOT: Sayıları değiştirin ve biri dahi doğru olsa sonuç şartlar tamam olacaktır.

 

DEĞİL: Verilen şarta göre eğer aynı ise sonuç yanlıştır. Kısaca normalde girilen Eğer formülünün tam tersidir.

Buna göre;

=EĞER(DEĞİL(A2=3);”ŞARTLAR OLDU”;”ŞARTLAR OLMADI”)

 

ADI SOYADI

1.NOT

2.NOT

SÖZLÜ

ORTALAMA

SONUÇ

SERTAP

100

100

100

=ORTALAMA(B2:D2)

=EĞER(E2>59;"GEÇTİ";"KALDI")

ÖZLEM

75

92

99

=ORTALAMA(B3:D3)

=EĞER(E3>59;"GEÇTİ";"KALDI")

ŞEBNEM

96

58

95

=ORTALAMA(B4:D4)

=EĞER(E4>59;"GEÇTİ";"KALDI")

SEZEN

36

77

51

=ORTALAMA(B5:D5)

=EĞER(E5>59;"GEÇTİ";"KALDI")

HAKAN

85

81

47

=ORTALAMA(B6:D6)

=EĞER(E6>59;"GEÇTİ";"KALDI")

ZEYNEP

25

92

89

=ORTALAMA(B7:D7)

=EĞER(E7>59;"GEÇTİ";"KALDI")

NİLÜFER

36

93

36

=ORTALAMA(B8:D8)

=EĞER(E8>59;"GEÇTİ";"KALDI")

KIRAÇ

62

83

87

=ORTALAMA(B9:D9)

=EĞER(E9>59;"GEÇTİ";"KALDI")

DEMET

55

69

48

=ORTALAMA(B10:D10)

=EĞER(E10>59;"GEÇTİ";"KALDI")

DENİZ

91

71

25

=ORTALAMA(B11:D11)

=EĞER(E11>59;"GEÇTİ";"KALDI")

HALUK

12

42

36

=ORTALAMA(B12:D12)

=EĞER(E12>59;"GEÇTİ";"KALDI")